Zemanovy "lidové milice" povstaly

27. 01. 2018 20:51:39
Další volby jsou za námi a neskrývám zklamání z nich, nicméně ukázaly několik důležitých faktů. Tzv. "pražské elity", které vedly Drahošovu kampaň, absolutně nerozumí obyčejným lidem.

V minulých volbách jsem ve druhém kole volil Zemana a ač jsem z Prahy vím o dost značném množství lidí v mém okolí, kteří ho volili taktéž. Za těch pět let ovšem drtivou většinu z nich něčím zklamal, ať to byly vulgarity, alkohol, nerespektování ústavy, pohrdání obyčejnými lidmi, nedodržování slibů, propuštění vraha, papalášské chování nové hradní šlechty (Kruliš co se vyboural v luxusním policejním autě, oslavy narozenin Nejedlého atd.). Dalo by se takto pokračovat do nekonečna, každý si našel důvod a asi až na jednu výjimku pro mě ani nikoho z mého okolí nebyla opětovná volba Zemana myslitelná. Považoval jsem tak za logické, že když zklamal tolik svých voličů, bude pro něj těžké obhájit post. Ovšem opak se stal pravdou, získal voliče nové a dokonce více než předtím.

Jsem ovšem stále přesvědčen, že Drahoš měl opravdu vysoké šance Zemana porazit a že to byly jeho chyby a chyby jeho volebního týmu, které příležitost na obměnu nakonec zmařili. Hlavním důvodem je to, že se pan Drahoš obklopil těmi "pražskými elitami", které vůbec nerozumějí mysli typických Čechů. Bylo často slyšet, že lidi hledají nějakého silného vůdce a tak po debatě na ČT všichni jásali, že Drahoš se Zemanem uhrál remízu. Jenže ono je to naopak, Češi byli, jsou a budou rovnostáři, pokud je někdo v přesile proti někomu, podpoří spíše toho slabšího kandidáta. Jak řekl Horáček, Drahoš nevyhrál v jediné z 25 prezidentských debat před prvním kolem a přesto postoupil do druhého kola. Pak vyhrál jednu debatu na ČT a prohrál volby.

Stále si pamatuji obraz debaty, kdy starý, rozvážný a slabý Zeman byl neustále napadán agresivním Drahošem. No a obyčejní lidé si takovou neslušnost nenechali líbit, povstali a tomu ubohému starci to tam hodili. Byl vidět ten neuvěřitelně mobilizační efekt, který se projevil hlavně v oblastech jako je Moravskoslezský, Ústecký kraj či Vysočina. Lidi, kterým byly prezidentské volby v podstatě ukradené, najednou šli volit.

Dost často se opakuje význam "imigrantů" při rozhodování, jsem si jistý, že pro mnoho lidí to téma bylo, ale ti volili Zemana už v kole prvním.

Drahošův tým udělal podstatně víc zásadních chyb. Zásadní heslo Drahoše bylo spojovat a ne rozdělovat a změnit styl. Dost často se opakovalo jméno Jakuba Kleindiensta, který sice nic neudělal, ale byl "bývalý spolubydlící bratrance synovce Davida Ratha", ano nejspíše nevinný člověk, ale změna stylu znamená nebrat do blízkosti lidi, kteří se hypoteticky mohli v něčem namočit. Chabá obrana stylem "já jsem s ním mluvil a on mi to vysvětllil" tak budilo podobný dojem jako vztah Mlynáře a Zemana, což mohlo u dosti lidí nabudit pocit, že to se změnou nebude tak horké.

Podstatně větší selhání bylo ve spojování lidí. Skutečně jak důvěryhodně zní slogan, chtít spojovat lidi, když v přímém přenosu před 2.6 milióny diváků agresivně zaútočí na zástupce druhého tábora.

Tým profesora Drahoše byl skutečně mizerný, nedávno v průzkumu bylo zveřejněno, že 80% Čechů důvěřuje vědcům více než prezidentovi a o hodně více než politikům. Drahoš měl být sám sebou, neměl mluvit o špíně v kampani, útočit na Zemana, měl mluvit o vědě, o sobě, o tom, co ho zajímá, co si myslí. Neměl si hrát na politika a někoho kým není, což bylo z debat jasně viditelné, taháky na papíru, neobratné recitování nějakých připravených textů slovo po slově. Výhoda pana Drahoše byla zničena.

Poslední slabinou bylo to, že pan Drahoš nemluvil o těch skutečných tématech, exekuce, lidi s minimální mzdou, sociálně vyloučené oblasti. Jeho výrok, že nechce být prezidentem dolních 10 miliónů, byl takový poslední hřebíček do rakve, který jasně řekl, já jsem prezidentem elit. To doplňovala klasická kampaň a podpora známých osobností, tedy stejné tváře co minule podporovali Schwarzenberga nyní podporovaly Drahoše. Za celou kampaň jsem neviděl jediný obrázek obyčejného důchodce, zedníka, dělníka, sedláka, co by měl placku nebo vyjadřoval podporu. Obraz Drahoše jako kandidáta elit byl tak naprosto jasný.

Asi by někdo měl jeho týmu sdělit, že volby posledních roků jsou protkané bojem s elitami. A tak ti co jsou z polistopadového vývoje už zklamaní a nešťastní naprosto pochopitelně šli volit toho, co to těm elitám ukáže. Nasadí jim do té Prahy Zemana, aby je zase 5 let štval!

Ukazuje to ale na skutečný problém v ČR, jak obrovské množství lidí je nešťastných a bez budoucnosti, kteří přežívají ze dne na den a hledají někoho, kdo je podpoří a bude za ně bojovat. Zeman tu představu splňuje, uvědomí si to i "pražské elity"?

Autor: Jakub Černý | sobota 27.1.2018 20:51 | karma článku: 42.62 | přečteno: 4048x

Další články blogera

Jakub Černý

Jsou otázky ohledně střelby na FF relevantní?

Máme za sebou další dlouhou a vyčerpávající tiskovku PČR k tématu střelby na FF. Veřejná diskuze se stále víc a víc vyhrocuje a začíná se kumulovat do dvou táborů, jeden brání policii a druhý hází demisemi, racionality je pomálu.

10.1.2024 v 21:49 | Karma článku: 12.70 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jakub Černý

Definitivní změna Pirátského kurzu?

Včera došlo k odvolání Jany Michailidu z vedení strany, odůvodněním byly nálepky, zjednodušení a manipulace, kterou by člověk očekával od politické konkurence z pravé strany spektra. Ona ale překvapivě přišla z vlastní strany.

6.6.2023 v 8:38 | Karma článku: 17.10 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jakub Černý

Pavel jako naděje na konec Klausismu-Zemanismu

O funkci prezidenta se říká, že nemá v podstatě žádné pravomoci a je to svým způsobem bezvýznamná funkce. Jenže to je omyl. Prezident má v podstatě neomezené možnosti na šíření svých názorů a lidé mu budou naslouchat.

27.1.2023 v 11:41 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 313 | Diskuse

Jakub Černý

Jak jsme nechali Ukrajinu ve štychu

Zvykli jsme si žít ve světě bez válek. Vlády západních zemí si stále nepřipouštějí, že Putin tento čas definitivně ukončil, ani mnozí z nás si to nepřipouštějí. Ukrajina zůstala stejně jako ČSR proti Hitlerovi opuštěna.

25.2.2022 v 0:38 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 517 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2068

Pomáhám českým technologickým firmám prorazit ve světě přes Google. Baví mě astronomie a statistika. Věřím, že to, co je pro lidstvo nejcennější jsou vědomosti. Pomocí astronomické organizace, kterou vedu, se snažím provádět, spolu s dalšími zájemci z řad obyčejných lidí, seriózní vědeckou práci amatérskými prostředky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...