Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou otázky ohledně střelby na FF relevantní?

Máme za sebou další dlouhou a vyčerpávající tiskovku PČR k tématu střelby na FF. Veřejná diskuze se stále víc a víc vyhrocuje a začíná se kumulovat do dvou táborů, jeden brání policii a druhý hází demisemi, racionality je pomálu.

V mediálním prostoru se objevuje řada výhrad k práci policie v případě střelce na FF. Některé jsou racionální, jiné méně, a řada z nich pochází od odborníků z televizních obrazovek. Avšak chyba spočívá v tom, že ti, kteří podporují policii, hážou všechny tyto výhrady do jednoho pytle a paušálně vše odsuzují. Policie sama situaci nepomáhá, protože o sporných okamžicích mlčí, mlží nebo odpovídá dost nespecificky. Naopak se zaměřuje na hodinové proslovy o okamžicích, o kterých ta racionální část společnosti nepochybuje. Postup policie v komunikaci s veřejností mi tak připomíná mé zkušenosti s prezentací práce v korporátu: vypíchnout to, co se povedlo, a minimalizovat to, co se nepovedlo. Jenže policie není korporát, ale organizace odpovídající veřejnosti. Proto by přístup měl být co nejvíce realistický, upřímný a především by mělo být vše nejasné dobře vysvětlené.

V tomto článku se nechci zabývat tím, co tragickému dni předcházelo. Zbrojní legislativa je již dostatečně diskutována. Najít pachatele vraždy v Klánovicích byl skutečně extrémně těžký úkol, a už to, že byl dotyčný jedním z tisíců podezřelých, ukazuje na dobrou práci policie v této fázi.

Samotný zásah po zahájení střelby nelze zpochybňovat, a policii je třeba za to pochválit. Video, kde se vrah volně prochází po ochozu, sice působí špatným dojmem, ale je třeba si uvědomit, že zabránit v tom mohl pouze odstřelovač, jenže ten musí přijet, vytipovat vhodné místo a dostat se na něj. Logickým uvažováním dospějeme k závěru, že to prostě nešlo stihnout – odstřelovači nerostou na střechách.

Kde bych se ale rád pozastavil, je to, co střelbě ten den předcházelo. Fenomén masové střelby je známý z celého světa, a obvykle policie reaguje ve chvíli, kdy střelba začne. V tomto případě však měla policie téměř 2,5 hodiny času, a i když to není úplná výhra, je to rozhodně slušný náskok. Policie by měla buď dokázat, že jej maximálně využila dle svých možností, nebo analyzovat, kde se udělaly chyby a co je třeba v postupech změnit či upravit, abychom se do budoucna poučili.

Není to o volání po demisi někoho; situace byla nová. Nicméně měla by existovat nějaká reflexe, co šlo udělat lépe.

Právě tento časový okamžik přináší nejvíce otázek, které mají racionální základ, a policie by pro svoje dobro měla vysvětlit postup, který zvolila, a standardní postupy vysvětlit občanům.

Co o tomto okamžiku víme? Došlo k nahlášení potenciální sebevraždy, následně k nálezu zastřeleného otce a objevení potenciálního nástražného výbušného systému. Následně bylo zjištěno, že dotyčný legálně vlastní poměrně rozsáhlý arzenál, i když k tomu došlo asi až hodinu poté.

Zde se naskýtá první menší otázka: Proč k objevu zbraní ve vlastní databázi PČR došlo až hodinu po prvním hlášení?

Máme zde tedy člověka podezřelého z vraždy, který ohlásil sebevražedný úmysl a vlastní nemalé množství zbraní. Policie v této fázi věděla, že někam jede. Už na základě těchto informací lze usoudit, že se jedná o velmi nebezpečnou situaci. Máme člověka, který patrně zabil a může tedy zabít znovu, a především chce spáchat sebevraždu. Případy rozšířených sebevražd jsou poměrně časté; sebevrah často chce vzít sebou někoho, kdo způsobil jeho špatný stav, např. učitele, bývalou přítelkyni atd. Máme tedy potenciální ohrožení života jedné či více osob.

Policie by tedy měla vysvětlit, jak na podobnou hrozbu reaguje, aby zabránila ztrátám na životech. Není to tak dávno, kdy strach z teroristických útoků letěl Evropou. Je pochopitelné, že pokud dojde k nějaké hrozbě, očekává se, že policie má postupy, jak zabránit takovým situacím. Například poslat co nejvíce hlídek na nejpravděpodobnější cíle.

Dalším varovným signálem je, že dotyčný měl vypnutý mobil, což nabízí celkem logické vysvětlení, že nechce být lokalizován. O to více by měla být hrozba vážnější. Je evidentní, že i přesto policie hledala na správném místě a tak měla poměrně správnou představu, kde by se dotyčný mohl nacházet.

Zde se naskýtá další otázka: Zda bylo s ohledem na vážnost situace nasazeno dostatek hlídek na ochranu potenciálních cílů?

Dostáváme se ale k tomu hlavnímu, co bylo policií zmíněno jako jediný malý nedostatek – komunikace s FF. Naskýtá se otázka, pokud policie měla vytipovaná místa, kde se mohl nebezpečný jedinec vyskytovat, proč nezkusila zapojit vedení fakulty? To by přes profesory a zaměstnance, kteří dotyčného mohli znát, mělo podstatně větší potenciál podezřelého lokalizovat, na rozdíl od policie.

Naskýtá se také otázka, proč nedošlo k varování, že se v některých místech může nacházet nebezpečná osoba, jako se stalo při nedávné vraždě dítěte na nádraží v Hradci. Argumentuje se panikou, ale ta například v Hradci nevznikla a historicky k podobným oznámením docházelo; je tedy třeba vysvětlit, proč se policie nyní nepokusila o něco podobného. Potenciální oběti by mohly být mnohem obezřetnější, a i reakce po zahájení střelby mohla být rychlejší. Nedošlo by k situaci, kdy výuka dále probíhala, protože se lidé domnívali, že někdo stěhuje nábytek.

Toto jsou otázky, které měly být již zodpovězeny, protože čím déle se bude prodlužovat, tím více a agresivněji se lidé budou opakovaně ptát.

Autor: Jakub Černý | středa 10.1.2024 21:49 | karma článku: 12,70 | přečteno: 401x
  • Další články autora

Jakub Černý

Definitivní změna Pirátského kurzu?

Včera došlo k odvolání Jany Michailidu z vedení strany, odůvodněním byly nálepky, zjednodušení a manipulace, kterou by člověk očekával od politické konkurence z pravé strany spektra. Ona ale překvapivě přišla z vlastní strany.

6.6.2023 v 8:38 | Karma: 17,10 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Pavel jako naděje na konec Klausismu-Zemanismu

O funkci prezidenta se říká, že nemá v podstatě žádné pravomoci a je to svým způsobem bezvýznamná funkce. Jenže to je omyl. Prezident má v podstatě neomezené možnosti na šíření svých názorů a lidé mu budou naslouchat.

27.1.2023 v 11:41 | Karma: 17,77 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Jak jsme nechali Ukrajinu ve štychu

Zvykli jsme si žít ve světě bez válek. Vlády západních zemí si stále nepřipouštějí, že Putin tento čas definitivně ukončil, ani mnozí z nás si to nepřipouštějí. Ukrajina zůstala stejně jako ČSR proti Hitlerovi opuštěna.

25.2.2022 v 0:38 | Karma: 14,31 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Hlavním poraženým voleb není Babiš, ale Piráti

ANO ve volbách samo o sobě ztratilo jen 6 poslanců, o hlasy nepřišlo, v tomto ohledu může mluvit Babiš o velkém úspěchu. Naopak Piráti přišli o 18 mandátů, čímž mezi poraženými předběhli i ČSSD, jejíž lídr okamžitě rezignoval.

9.10.2021 v 23:29 | Karma: 34,22 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Zemanovy "lidové milice" povstaly

Další volby jsou za námi a neskrývám zklamání z nich, nicméně ukázaly několik důležitých faktů. Tzv. "pražské elity", které vedly Drahošovu kampaň, absolutně nerozumí obyčejným lidem.

27.1.2018 v 20:51 | Karma: 42,62 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Pomáhám českým technologickým firmám prorazit ve světě přes Google. Baví mě astronomie a statistika. Věřím, že to, co je pro lidstvo nejcennější jsou vědomosti. Pomocí astronomické organizace, kterou vedu, se snažím provádět, spolu s dalšími zájemci z řad obyčejných lidí, seriózní vědeckou práci amatérskými prostředky.

Seznam rubrik