Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Definitivní změna Pirátského kurzu?

Včera došlo k odvolání Jany Michailidu z vedení strany, odůvodněním byly nálepky, zjednodušení a manipulace, kterou by člověk očekával od politické konkurence z pravé strany spektra. Ona ale překvapivě přišla z vlastní strany.

Piráty nemusí mít člověk vůbec v lásce, ale každý i jejich odpůrce musí uznat, že měli svůj osobitý styl, který je odděloval od zbytku politické garnitury. Právě tím si zajistili úspěch, protože oslovily mnoho lidí, kteří jinak marně hledali koho volit.

O Pirátech se dalo říci, že jsou to vzdělaní exoti, kteří neberou zkratková hesla a zjednodušení ale o problematice hluboce diskutují, ač mohou mít značně nekonformní názory. Ikonou Pirátů byl dredatý Bartoš, fanoušek antify, za což od svých politických odpůrců dostával nálepky, že je anarchista, co podporuje dělání bordelu na ulici. Paradoxně dnes se z něj stal poslušný kravaťák, který se snaží svým novým přátelům z vládní koalice snést modré z nebe a tak neváhal použít stejné zbraně jako používali političtí konkurenti proti němu, proti své vlastní stranické kolegyni.

Nezměnil se ale jen Bartoš, ale podle hlasování i sami Piráti, Michailidu neudělala žádný velký faul, nepropagovala dezinformace, nebyla pro vystoupení z EU a NATO, nepropagovala Ruskou agresi, pouze šla na přednášky o alternativách ke kapitalismu z dílny liberální levice. Každý myslící člověk, chápe, že kapitalismus není nejdokonalejší systém, ale mnozí chápou, že je to aktuálně to nejlepší co máme, to ale nevylučuje hledání alternativ a případné korekce, které nebudou poškozovat demokracii.

Od tolernatních a myslících Pirátů bych čekal, že její odvolání nepodpoří, jelikož reprezentuje určité křídlo strany a je dobré, když mají ve vedení své zástupce všechna křídla, koneckonců poměr odvolání (53%:47%) ukazuje, že se nejedná o žádnou významnou menšinu.

Do Pirátů se ale přidalo mnoho konformistů, slyšící na jednoduchá hesla a evidentně se toto stalo i z mnoha veteránů strany (např. Michálek). Mezi Piráty převládl "strach z vykroužkování", jak to udělali voliči STAN a snaží se ukázat těmto voličům středově-pravicových stran, že jsou poslušní a že je kroužkovat nemusí.

Chyba, snaha zavděčit se všem je politika (zdaleka ne jen) ANO, pokud chtějí mít Piráti úspěch, musí se zavděčit svým voličům, ne voličům jiných stran, zvláště, když spektrum, kam nyní cílí má už beztak velké množství konkurenčních subjektů a volič začíná mít problém najít rozlišovací znaky mezi Piráty, STAN či TOP09 nebo dokonce ODS.

Bartoš otevřel pandořinu skříňku, jelikož dal kopanec významné části svých voličů. Do dnešního dne bych nečekal, že by se Pirátská strana mohla jakkoliv rozštěpit, nyní už to nepokládám vůbec za nereálné. Může vzniknout část, která se rozpustí ve STAN a část, která se potopí lehce pod 5% hranici.

Co hůř, levicově liberální proud oslovoval mnoho voličů Pirátů, kteří třeba už nepřišli k minulým volbám, kvůli paktu se STAN a nyní Bartoš pracuje na odrazení toho zbytku, co to ještě překousl. Výsledek bude ten, že tito lidé zůstanou doma, nebo budou volit strany pod 5% hranicí a my se můžeme v dalším volebním období těšit na vládu koalice ANO+SPD. Děkujeme Ivane!

Autor: Jakub Černý | úterý 6.6.2023 8:38 | karma článku: 17,10 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Jakub Černý

Jsou otázky ohledně střelby na FF relevantní?

Máme za sebou další dlouhou a vyčerpávající tiskovku PČR k tématu střelby na FF. Veřejná diskuze se stále víc a víc vyhrocuje a začíná se kumulovat do dvou táborů, jeden brání policii a druhý hází demisemi, racionality je pomálu.

10.1.2024 v 21:49 | Karma: 12,70 | Přečteno: 401x | Diskuse| Společnost

Jakub Černý

Pavel jako naděje na konec Klausismu-Zemanismu

O funkci prezidenta se říká, že nemá v podstatě žádné pravomoci a je to svým způsobem bezvýznamná funkce. Jenže to je omyl. Prezident má v podstatě neomezené možnosti na šíření svých názorů a lidé mu budou naslouchat.

27.1.2023 v 11:41 | Karma: 17,77 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Jak jsme nechali Ukrajinu ve štychu

Zvykli jsme si žít ve světě bez válek. Vlády západních zemí si stále nepřipouštějí, že Putin tento čas definitivně ukončil, ani mnozí z nás si to nepřipouštějí. Ukrajina zůstala stejně jako ČSR proti Hitlerovi opuštěna.

25.2.2022 v 0:38 | Karma: 14,31 | Přečteno: 518x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Hlavním poraženým voleb není Babiš, ale Piráti

ANO ve volbách samo o sobě ztratilo jen 6 poslanců, o hlasy nepřišlo, v tomto ohledu může mluvit Babiš o velkém úspěchu. Naopak Piráti přišli o 18 mandátů, čímž mezi poraženými předběhli i ČSSD, jejíž lídr okamžitě rezignoval.

9.10.2021 v 23:29 | Karma: 34,22 | Přečteno: 5023x | Diskuse| Politika

Jakub Černý

Zemanovy "lidové milice" povstaly

Další volby jsou za námi a neskrývám zklamání z nich, nicméně ukázaly několik důležitých faktů. Tzv. "pražské elity", které vedly Drahošovu kampaň, absolutně nerozumí obyčejným lidem.

27.1.2018 v 20:51 | Karma: 42,62 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  13:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3593x
Pomáhám českým technologickým firmám prorazit ve světě přes Google. Baví mě astronomie a statistika. Věřím, že to, co je pro lidstvo nejcennější jsou vědomosti. Pomocí astronomické organizace, kterou vedu, se snažím provádět, spolu s dalšími zájemci z řad obyčejných lidí, seriózní vědeckou práci amatérskými prostředky.

Seznam rubrik