Polemika s článkem - Globální oteplování

8. 06. 2017 11:13:36
Před 3 dny vyšel na blogu článek s názvem "Globální oteplování – skutečně za něj může lidstvo?". Přestože faktický obsah hodnotím velice dobře, obsahuje článek několik nepřesností, které bych rád uvedl na pravou míru.

Země a Venuše

Co se ale dá označit za diskutérský faul, je snaha propagátorů ideologie oteplování, připisovat Zemi podobný osud, jaký postihl Venuši

Nejprve musím zmínit, že jsem se ještě nesetkal s tím, že by nějaký seriózní zastánce globálního oteplování tvrdil, že Zemi čeká podobný osud jako Venuši. To totiž ani nejde, Venuše je mimo "obyvatelnou zónu" našeho Slunce a tak bude její osud vždy jiný. Na počátku sluneční soustavy ovšem obě planety jak Země tak Venuše měly velice podobné složení atmosféry. Prvotní atmosféru, která se podobala například atmosféře plynných obrů (Jupiter, Saturn), brzy vystřídala atmosféra druhotná, způsobená vulkanismem a dopady těles. Ta byla bohatá na CO2 a N2 (více info). Problém Venuše byla přílišná blízkost Slunci a odpaření oceánů. Ty na Zemi totiž vázaly atmosférický CO2 a ukládaly jej do vápenatých sedimentů, na Venuši nebylo nic co by CO2 mohlo vázat a dostala se tak do spirály událostí, jenž vedla k současnému stavu, kdy teploty na povrchu 462°C což je mnohem více než u Merkuru, který od Slunce dostává 3,5x více energie než Venuše, přesto na rovníku, při přímém svitu Slunce dosahuje teplota jen 427°C (a v noci klesá na -173°C).

Venuše je vzdálena od Slunce jen tři čtvrtiny vzdálenosti Země. Dostává od něj proto 1,9 x více energie než naše vlastní planeta. Je tedy jen logické, že na jejím povrchu bude naměřena vyšší teplota než na Zemi.

U Venuše se ale nesmí zapomínat na tzv. Albedo efekt, který působí proti Skleníkovému efektu. Vysoká odrazivost, například oblaků, způsobuje, že se energie skrz atmosféru vůbec nedostane k povrchu a odrazí se zpět do vesmíru, aniž by planetu jakkoliv oteplila. Albedo efekt hrál velkou roli například při zalednění Země, kdy vznikající ledovce zvýšily odrazivost Země. Stejně tak aerosoly - průmyslové exhalace člověka v minulém století způsobilo přidané "chlazení" Země (více info). Albedo efekt Venuše je cca 2,7x větší než Země, z 1,9x většího příkonu od Slunce, které Venuše dostává si tak ponechá méně energie než Země. Bez skleníkového efektu by současné vysoké teploty nemohly na Venuší vůbec existovat a dokonce by tam byla větší zima než na Zemi!

Změna atmosférických koncentrací

Na Zemi není koncentrace CO2 neměnná, naopak, je to velice dynamická veličina, viz následující video, které ukazuje změny v koncentracích CO2 v průběhu roku. Zatímco se v zimě, při vegetačním klidu rostlin nad Evropou koncentrace CO2 navyšuje, během léta mizí.

Hodnocení videa je dost nepřesné, video totiž zvýrazňuje "rozdíly", nikoliv to, že se koncentrace CO2 objevuje a mizí. Pokud by CO2 z atmosféry zmizel, nemohly by v ní přežít rostliny. V přirozeném cyklu se bavíme o o tom, že se koncentrace mírně snižuje a pak zvyšuje. Data měřená stejnou metodikou ukazují jak velké jsou ty roční změny a jak výrazný je skutečný trend, příklad:

Zdroj.: https://celebrating200years.noaa.gov/datasets/mauna/image3b.html

Vliv Slunce

Není spíš pravděpodobnější, že i malé absolutní změny ve svítivosti Slunce – vyvolají enormní změny našeho klimatu?

Svítivost Slunce ale není neznámá proměnná, naopak je to velice dobře známý parametr, alespoň v posledních desetiletích. Změřit jak moc svítí ta velká žlutá koule na obloze je pro současnou astronomii poměrně jednoduchý úkol. Výkon Slunce se v cyklech mění do 0.15% mezi minimem a maximem. V posledním maximu byl ale výkon Slunce menší, Země by se tak měla spíše ochlazovat.

Zdroj.: http://journals.ametsoc.org/doi/full/10.1175/BAMS-D-14-00265.1

Kosmické záření

Vliv má také vesmírné záření, které nepochází přímo ze Slunce, ale například z centra naší galaxie a reaguje s nejvyššími vrstvami atmosféry.

Vliv kosmického záření bych z globálního oteplování určitě vynechal. Jeho vliv na klima je totiž asi stejný, jako je vliv Saturna na to, jestli dnes dostaneme přidáno v práci (astrologové by se mnou pochopitelně nesouhlasili). Částice kosmického záření jsou sice vysoce energetické, ale samotné záření je extrémně řídké a celková energetická bilance je v poměru ke Slunci naprosto zanedbatelná.

Výzkum klimatu a co bychom měli dělat?

Měli bychom se věnovat spíš výzkumu toho, co se na planetě skutečně děje.

Právě že klimatologové jsou si tohoto už dávno vědomi a proto se Země velice pečlivě sleduje, jsou vypouštěny nové a nové sondy, které mají detailněji a lépe zmapovat, co se děje v klimatu. Výzkum v tomto ohledu ohledu jde skutečně kupředu a objevují se další a další studie. Jedna by mohla odpovědět i na otázku zda CO2 v atmosféře pochází z pálení fosilních paliv, nebo z přirozených zdrojů, pomocníkem jsou různé izotopy uhlíku viz.: Viníkem je pálení mrtvé hmoty.

Zároveň je potřeba rozlišovat co říkají klimatologové a co říkají politici. Klimatologové totiž jen popisují děj a sdělují výsledky svých modelů, netvrdí, že je to nezlomná pravda, pouze popisují současný stav svých vědomostí, klimatologové dospěli k určitému konsensu a pokračují ve výzkumu, který může tento konsensus zvrátit. Pak je potřeba oddělit politiky, kteří zbytečně straší a zveličují, někdy až ad absurdum a vnucují nám své nezlomné pravdy. No a v neposlední řadě budou pochopitelně existovat i ti, co se na té vlně budou chtít přiživit finančně.

Klimatologové také netvrdí, že by globální oteplování nějak ohrožovalo planetu a život na ní, skutečně, naše planeta procházela a bude procházet mnohem výraznějšími klimatickými změnami a katastrofami, které vedly ke zničení třeba až 90% všech druhů. Zemi určitě nic nehrozí a život se vždy nějak přizpůsobí. Obávaným následkem globálního oteplování je, jak rychle se přizpůsobí člověk. Klimatické pásma se vždy v historii přesouvaly o tisíce kilometrů, pouště, pralesy, savany, mírná pásma. Co je největší obava z globálního oteplování je to, že se tyto klimatická pásma budou posouvat mnohem rychleji, než kdykoliv předtím v historii lidstva. Tam kde jsou nyní zemědělci a sklízí úrodu může být za pár desítek let poušť a naopak, kde je nyní poušť může hodně pršet. Celkově se tedy nic nezmění, až na to, že se bude muset pár stovek miliónů, možná i miliard lidí přestěhovat jinam a volného místa na Zemi už moc nezbývá.

Jedním příkladem za všechny je Sýrie, tam se v poslední dekádě začaly vyskytovat sucha, která znemožnily zemědělství. Milióny (silně věřících) lidí ze Syrského venkova se přestěhovaly do měst, tam nakonec vznikla vzpoura proti vládě "městských" a následný konflikt poslal milióny lidí ze země pryč. No a tady vyvstává otázka, pokud přestěhování pár miliónů lidí způsobí takovou uprchlickou vlnu a konflikt, který paralyzuje svět, co se stane, když těch lidí nebudou miliony, ale miliardy? Pařížská dohoda nemá za cíl obrátit lidstvo zpět, ukončit těžbu a spalování fosilních paliv a poslat je zpět na stromy, pouze se snaží snížit jejich podíl a ten efekt zmírnit a i kdyby skutečně globální oteplování nebylo způsobené člověkem, není to nic, co by nás ochuzovalo, naopak vyplývá z toho i mnoho dalších výhod, viz. můj předešlý článek. Světoví vůdci si zcela jistě uvědomují, že globální oteplování nemusí být dílem člověka a pochopitelně čekají na další data od vědců, ale určitě nejsou hlupáci, kteří si nedokáží podklady nezávisle ověřit a lze například těžko očekávat, že by se např. Putin, nebo čínští komunisti, nechali zmanipulovat od západních ekoteroristů. Všichni si uvědomují vážnost situace a dle mého názoru je jejich reakce na potenciální ohrožení adekvátní.

Autor: Jakub Černý | čtvrtek 8.6.2017 11:13 | karma článku: 15.07 | přečteno: 757x

Další články blogera

Jakub Černý

Jsou otázky ohledně střelby na FF relevantní?

Máme za sebou další dlouhou a vyčerpávající tiskovku PČR k tématu střelby na FF. Veřejná diskuze se stále víc a víc vyhrocuje a začíná se kumulovat do dvou táborů, jeden brání policii a druhý hází demisemi, racionality je pomálu.

10.1.2024 v 21:49 | Karma článku: 12.70 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jakub Černý

Definitivní změna Pirátského kurzu?

Včera došlo k odvolání Jany Michailidu z vedení strany, odůvodněním byly nálepky, zjednodušení a manipulace, kterou by člověk očekával od politické konkurence z pravé strany spektra. Ona ale překvapivě přišla z vlastní strany.

6.6.2023 v 8:38 | Karma článku: 17.10 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jakub Černý

Pavel jako naděje na konec Klausismu-Zemanismu

O funkci prezidenta se říká, že nemá v podstatě žádné pravomoci a je to svým způsobem bezvýznamná funkce. Jenže to je omyl. Prezident má v podstatě neomezené možnosti na šíření svých názorů a lidé mu budou naslouchat.

27.1.2023 v 11:41 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 313 | Diskuse

Jakub Černý

Jak jsme nechali Ukrajinu ve štychu

Zvykli jsme si žít ve světě bez válek. Vlády západních zemí si stále nepřipouštějí, že Putin tento čas definitivně ukončil, ani mnozí z nás si to nepřipouštějí. Ukrajina zůstala stejně jako ČSR proti Hitlerovi opuštěna.

25.2.2022 v 0:38 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 517 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2068

Pomáhám českým technologickým firmám prorazit ve světě přes Google. Baví mě astronomie a statistika. Věřím, že to, co je pro lidstvo nejcennější jsou vědomosti. Pomocí astronomické organizace, kterou vedu, se snažím provádět, spolu s dalšími zájemci z řad obyčejných lidí, seriózní vědeckou práci amatérskými prostředky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...