A zase to globální oteplování

2. 06. 2017 21:37:36
Trump zčeřil světové vody vypovězením Pařižské dohody. S tím se opět rozhořel souboj "oteplovačů" proti "popíračům". Zkusme na chvíli opustit rozhodování o tom, kdo z nich má pravdu, a podívat se na věc z jiného pohledu.

Ač jsou současné důkazy vědců o probíhajícím globálním oteplování a lidském podílu na něm dost přesvědčivé, trpí také mnoha vadami na kráse. Klima Země je velice složitý systém a výzkum je v plenkách. Není to ani tak o technologiích pro výzkum (měřit umíme přesně), jako o délce pozorovaného úseku - dostatečně detailně měříme jen pár desítek let a zbytek informací jsme vydedukovali z nepřímých záznamů. Je tak naprosto pochopitelné, že existují pochybnosti.

Avšak musíme si uvědomit, že věda nedokáže nikdy nic dokázat na 100%, ona teorie ve skutečnosti vůbec nepotvrzuje, ale snaží se je vyvrátit. To, že je nějaká teorie aktuálně platná znamená jen to, že zatím nebyla spolehlivě vyvrácena, neznamená to ovšem, že se jedná o nezlomnou pravdu.

Ať už se řadíte k tomu či onou táboru, měli bychom si všichni přiznat, že tu skutečně nějaké důvodné podezření, že by člověk svou činností mohl něco takového způsobovat, existuje. Koneckonců, nebylo by to poprvé, organismy mění složení zemské atmosféry od svého vzniku.

No a jak z toho teď ven? Máme jít cestou Pařížské dohody a snažit se snižovat emise, nebo na všechno zapomenout a nedělat nic, dokud si nebudeme na 100% jisti, že je něco v nepořádku?

Nemyslím, že bychom měli váhat s rozhodnutím, proč? Protože opatření proti globálnímu oteplování mohou přinejhorším způsobit to, že se růst HDP některých zemí zpomalí o pár desetin procent. Jistě, pro ekonomy je toto pohroma. Je to jakýsi fetiš moderní doby, čísla musí růst, abychom něco nezmeškali, abychom nebyli druzí. Jenže ve skutečnosti tohle číslo (HDP) vůbec nic neříká o tom, jestli budou mít lidi práci, nebo jak se jim skutečně zlepší životní úroveň.

Pokud zpomalíme ropný a uhelný průmysl, jistě, budou tu lidé co příjdou o práci, ale na druhou stranu tu zas vzniknou nová pracovní místa, například výroba solárních panelů. Osobně si myslím, že výroba solárních panelů bude příjemnější (a určitě bezpečnější) práce, než rubat uhlí pod zemí.

Je tu také otázka, co se stane, když zásoby ropy nespálíme v tomto století? Jistě z pohledu lidského života je to radikální změna, ale já předpokládám, že tu lidstvo nebude jen následujících pár desítek let a pokud se třeba za 100 let skutečně zjistí, že lidská činnost globální oteplování nezpůsobuje, budeme mít jistě mnoho času na to spálit úhlí a ropu i potom. Proč je tak důležité to udělat teď hned a co nejrychleji?

Spousta lidí také zapomíná na to, že ropa má další výhody, a to je velice snadná výroba paliva a jeho použití v jednoduchých strojích. Ani si neuvědomujeme, že současný blahobyt značné části lidstva je přímo ropou způsobený, ona je totiž hnojivem zemědělství a díky ní jsme mnohonásobně zvýšili produkci zemědělských plodin a odstranili hlad v naší společnosti.

Nemám tedy žádný problém s tím, pokud třeba za deset let přejdeme na elektromobily, či hybridy a zůstane nám víc ropy na potom, na rozvoj zemědělství i v dalších částech světa (alespoň odtamtud přestanou lidé utíkat jinam).

Další výhoda "boje proti globálnímu oteplování" je urychlení technologického rozvoje. Ještě před deseti lety bylo slovo elektromobil sci-fi, nikdo nevěřil, že je možné udělat něco co se vyrovná autu a pokud ano, bude to za pohádkově vysokou cenu a nebo třeba za sto let. No a dnes? Elektromobily jezdí, jsou tu neskutečně úsporné hybridní auta a co je na tom nejlepší, cenově se postupně dostávají na úroveň obyčejných aut!

Silnice s elektromobily oceníme i z jiných důvodů - ve městech se bude lépe dýchat. U nás smogové situace nejsou zas až tak časté, ale pokud si vezmete čínská velkoměsta, no nedivím se Číňanům, že se za boj proti globálnímu oteplování tolik zasazují, oni mají s tím smogem mnohem horší problémy.

Pokud tedy vše shrnu, boj proti globálnímu oteplování nezpůsobí žádné hladomory, nezruinuje lidi, nebude mít oběti na životech a ani neohrozí naší úroveň života. Naopak má mnoho dalších výhod, které oceníme, i kdyby lidstvo globální oteplování nezpůsobovalo. Na straně druhé, globální oteplování výše jmenované způsobit může.

Pokud se tedy máme rozhodnout co dělat, volba je dle mého názoru jasná. Stejně tak je jasné, že o vlivu člověka na globální oteplování můžeme dále pochybovat, můžeme mu nevěřit a můžeme o tom diskutovat. Tyto činnosti se ve skutečnosti nevylučují.

Autor: Jakub Černý | pátek 2.6.2017 21:37 | karma článku: 12.61 | přečteno: 899x

Další články blogera

Jakub Černý

Jsou otázky ohledně střelby na FF relevantní?

Máme za sebou další dlouhou a vyčerpávající tiskovku PČR k tématu střelby na FF. Veřejná diskuze se stále víc a víc vyhrocuje a začíná se kumulovat do dvou táborů, jeden brání policii a druhý hází demisemi, racionality je pomálu.

10.1.2024 v 21:49 | Karma článku: 12.70 | Přečteno: 395 | Diskuse

Jakub Černý

Definitivní změna Pirátského kurzu?

Včera došlo k odvolání Jany Michailidu z vedení strany, odůvodněním byly nálepky, zjednodušení a manipulace, kterou by člověk očekával od politické konkurence z pravé strany spektra. Ona ale překvapivě přišla z vlastní strany.

6.6.2023 v 8:38 | Karma článku: 17.10 | Přečteno: 579 | Diskuse

Jakub Černý

Pavel jako naděje na konec Klausismu-Zemanismu

O funkci prezidenta se říká, že nemá v podstatě žádné pravomoci a je to svým způsobem bezvýznamná funkce. Jenže to je omyl. Prezident má v podstatě neomezené možnosti na šíření svých názorů a lidé mu budou naslouchat.

27.1.2023 v 11:41 | Karma článku: 17.51 | Přečteno: 313 | Diskuse

Jakub Černý

Jak jsme nechali Ukrajinu ve štychu

Zvykli jsme si žít ve světě bez válek. Vlády západních zemí si stále nepřipouštějí, že Putin tento čas definitivně ukončil, ani mnozí z nás si to nepřipouštějí. Ukrajina zůstala stejně jako ČSR proti Hitlerovi opuštěna.

25.2.2022 v 0:38 | Karma článku: 14.03 | Přečteno: 517 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 11 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2068

Pomáhám českým technologickým firmám prorazit ve světě přes Google. Baví mě astronomie a statistika. Věřím, že to, co je pro lidstvo nejcennější jsou vědomosti. Pomocí astronomické organizace, kterou vedu, se snažím provádět, spolu s dalšími zájemci z řad obyčejných lidí, seriózní vědeckou práci amatérskými prostředky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...