Jakub Černý

Jak by dopadly nové prezidentské volby?

9. 05. 2017 20:47:39
Čistě ze zvědavosti, jsem si zkusil udělat vlastní výzkum veřejného mínění, co se týká prezidentské volby. Stačil mi k tomu jen Google formulář a nasdílet odkaz na Facebooku a pod diskuzemi u zpravodajských článků.

A co z toho vyšlo ?:-) Nasbíral jsem celkem 217 odpovědí. Není to vůbec málo s ohledem na jednoduchost průzkumu - preference kandidátů z druhého kola posledních prezidentských voleb a případného vyzyvatele prezidenta Zemana ve volbách následujících.

Otázky a odpovědi můžete nalézt zde. Pochopitelně sběr dat na internetu s sebou nese problémy: složení respondentů přímo neodpovídalo skutečnému složení oprávněných voličů. Nad průměr převládaly odpovědi mladší generace s vysokoškolským vzděláním. Díky jednoduchosti otázek a dostatečnému vzorku i z těch ostatních sociodemografických skupin bylo ovšem možné odpovědím přiřadit určitou váhu.

Pochopitelně je potřeba ověřit, zda váhy fungovaly. Pro kontrolu jsem tak vytvořil výsledek "volby" respondentů v druhém kole posledních prezidentských voleb. Výsledný výsledek potěšil - je velice blízko skutečné realitě a tak mohu vesele pokračovat v analýze výsledků dál! Hlas každého respondenta pro opakování druhého kola z roku 2013 a nové volby byl vynásoben jeho váhou, a výsledné hodnoty jsem převedl na procenta. Celkové výsledky jsem pak dělil podle původní volby respondentů. Procenty jednotlivých složek celkového výsledku jsem pak násobil počty voličů z druhého kola voleb v roce 2013, abych dostal přibližný výsledek v počtu voličů.

Karel Schwarzenberg - opravdu špatný protikandidát

První část výzkumu dala šanci respondentům zopakovat si druhé kolo posledních voleb. S ohledem na současné konání prezidenta Zemana (sběr dat proběhl mezi 6.-8. květnem) se dala očekávat změna názoru některých Zemanových voličů. A skutečně, výsledek ukazuje, že by téměř půl miliónu lidí Zemanovi opět hlas nedalo. Jenže skoro čtvrt miliónu voličů Schwarzenberga by tento úbytek částečně nahradil a k tomu by nyní Zemana navíc volilo 400 tisíc původních nevoličů. Zeman by tedy neztratil, naopak by získal o trochu více hlasů. Sice dost voličů zklamal, ale povedlo se mu získat úplně jiné voliče!

Oproti tomu by výsledek Karla Schwarzenberga byl naprosto tristní. Přišel by také o cca 500 tisíc voličů oproti minulé volbě, což s ohledem na to, že nebyl prezidentem a tedy nemohl nic zkazit, alarmující. Naopak Zemanových voličů by přetáhl mnohem méně (jen 100 tisíc) a nevoličů by ke své volbě přesvědčil tak nastejno jako Zeman. Ať Zeman dělá co chce, Schwarzenberg není stále pro typického Čecha akceptovatelný protikandidát. Také to poukazuje na výbornou mediální kampaň: zatímco na osobě a názorech Karla Schwarzenberga se nezměnilo nic, přesto by se od něj odvrátilo značné množství lidí a další výrazná část by dokonce přeběhla k Zemanovi. Jediné, co se změnilo, je právě absence té kvalitní marketingové kampaně.

Příští rok to nebude tak snadné

Zajímavé je chování voličů, pokud je postavíme před novou volbu. Tam se totiž chování úplně změní. Je sice otázkou, kdo bude proti Zemanovi skutečně stát, v současnosti je nejpravděpodobnější, že to bude jeden z dvojice Drahoš-Horáček. Respondenti tak nestáli před konkrétním jménem a průzkum očekával, že tam bude stát zástupce občanů, kteří nechtějí Zemana. Je ovšem otázkou, kdo tam nakonec skončí a jak se zachovají voliči, kteří v prvním kole volili "toho druhého". Výsledek je tak třeba brát s velkou rezervou.

Současné alternativy k Zemanovi jsou mnohem úspěšnější než Schwarzenberg. Přes 600 tisíc původních voličů by Zemana opustilo, z toho přes 500 tisíc by dalo přednost nové alternativě. Také z řad nevoličů by Zeman získal nyní jen trochu přes 100 tisíc nových voličů, naopak pro více než 900 tisíc by byl akceptovatelný protikandidát. Zemanova protikandidáta by také podpořila drtivá většina voličů Schwarzenberga.

Je těžké říci jak to vše nakonec dopadne, je ale zcela jasné, že na rozdíl od Schwarzenberga, jsou současní hlavní protikandidáti (Drahoš a Horáček) pro obyčejné Čechy mnohem akceptovatelnější (mají české příjmení a chybí jim knížecí titul). A pro nezanedbatelné množství lidí jsou i lepšími kandidáty než Zeman, přestože v minulých volbách volili jeho. Na výsledcích je také vidět větší nadšení z nabídky - účast v druhém kole prezidentské volby by byla okolo 73% (aktivovala by se část nevoličů).

Autor: Jakub Černý | karma: 14.52 | přečteno: 1463 ×
Poslední články autora